Moderne bouwstijl gezocht? Heb je interesse om een moderne woning te bouwen? dan zit je goed bij Architect frank Gruwez.
Bent u op zoek naar inspiratie voor een moderne bouwstijl? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. In dit artikel willen wij u graag meenemen in de wereld van de moderne architectuur en u laten zien hoe u deze stijl in uw eigen woning kunt toepassen.
Wat is een moderne bouwstijl?
De moderne bouwstijl is ontstaan in de eerste helft van de twintigste eeuw en wordt gekenmerkt door strakke lijnen, grote raampartijen en het gebruik van moderne materialen zoals beton, staal en glas. Het doel van deze stijl is om functionaliteit en esthetiek te combineren en zo tot een tijdloos ontwerp te komen.
De voordelen van een moderne bouwstijl
Een moderne bouwstijl biedt vele voordelen. Zo is het een stijl die zich kenmerkt door ruimte en licht. Door grote ramen en open ruimtes ontstaat er een gevoel van ruimte en vrijheid. Daarnaast biedt deze stijl ook de mogelijkheid om duurzame materialen en energiebesparende technieken toe te passen, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor uw portemonnee.
Het toepassen van een moderne bouwstijl in uw woning
Als u geïnspireerd bent geraakt door de moderne bouwstijl en deze stijl wilt toepassen in uw eigen woning, dan zijn er verschillende elementen die u kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan strakke lijnen, grote ramen, een plat dak en het gebruik van moderne materialen zoals beton en staal. Ook het toepassen van duurzame technieken, zoals zonnepanelen en warmtepompen, past goed binnen deze stijl.
Architect Moderne stijl
Als je met je architect rond de tafel gaat zitten, moet je niet alleen een beeld hebben van hoeveel slaapkamers je wil hebben of hoe je keuken er moet uitzien, maar ook in welke stijl je wil bouwen. Draagt een strakke, moderne stijl je voorkeur weg of ben je eerder het klassieke type? Wij helpen je kiezen met een beknopt overzicht van de meest voorkomende bouwstijlen.
Eigentijdse woningen ontstaan uit een mix van moderne en traditionele elementen. Zo krijg je een evenwicht waarin veel mensen zich kunnen vinden. Ze hebben vaak strakke gevelvlakken (van de moderne bouwstijl) in combinatie met een bekende dakopbouw, zoals een zadel- of een piramidedak (van meer traditionele bouwstijlen). Uitspringende elementen zorgen dat de aanblik van eigentijdse woningen vaak minder monolithisch is dan die van moderne woningen. Wat de stenen betreft, zijn er veel mogelijkheden. Kies je voor een uniforme gevelsteen om het ontwerp een wat strakker karakter te geven, of probeer je een genuanceerde steen die net wat meer variatie brengt? Ook de kleur van de voegmortel heeft een grote invloed op hoe de woning overkomt. De vormgeving van ramen en deuren is bij eigentijdse woningen eerder rechtlijnig, zonder veel versiersels. Vides en hoog doorgetrokken raamwerk zorgen voor een verrassende toets en veel licht.
Strakke lijnen, vernieuwende materialen, sobere vormen, dynamische vlakken, veel glas: de moderne woning laat zich niet in een vakje duwen. Meer dan bij andere bouwstijlen, krijg je hier een vernieuwende variatie in vormgeving en materiaalgebruik. Overheersend blijft het gebruik van eenvoudige vlakken. Maar door te variëren met diepte, grootte en materiaal creëren architecten hiermee toch een aparte dynamiek.
De gevel is bovendien vaak één massief vlak, niet of nauwelijks onderbroken door ramen, deuren, in- of uitsprongen, en eventueel extra benadrukt met verlijmd metselwerk of homogeen gevelpleister. Het dak kan uiteenlopende (experimentele) vormen aannemen, maar is dikwijls gewoon plat.Verder zien we bij moderne projecten regelmatig een mix van materialen opduiken, zoals stukken gevel uit hout, zinken daken, kunststof schrijnwerk, … In contrast met de massieve gevelvlakken, zijn grote raampartijen ook typisch voor een moderne bouwstijl. Zo (en ook met eventuele lichtstraten) kan je daglicht tot diep in de woning laten binnendringen.
Een goede oriëntatie van de bouwgrond en de woning zijn wel belangrijk. Tip: door te werken met een grote dakoversteek wordt het moderne karakter van de woning versterkt en kan je de hoogstaande zon in de zomer buiten houden, terwijl je toch kan genieten van de warmte van de lage winterzon.
Na de Tweede Wereldoorlog wijken veel stadsbewoners uit naar het platteland. Tegelijk is er een enorme schaalvergroting van de landbouw, waardoor veel kleine boerderijtjes leeg komen te staan. Die worden door de niet-landbouwers opgeknapt als woning en krijgen voor het eerst de naam fermette toegedicht. Vanaf de jaren ’60 worden er ook meer en meer nieuwe woningen gebouwd met het uitzicht van boerderijtjes.
Vandaar de oorspronkelijke betekenis van fermette: nieuwbouwwoning in hoevestijl. De precieze invulling van een fermette kan zoals bij alle bouwstijlen sterk uiteenlopen. Traditioneel gaat het om een lage hoeve, met de verdieping onder het zadeldak van al dan niet rode pannen en voorzien van een dakkapel. De gebruikte materialen zien er liefst authentiek, verouderd uit. Andere decoratieve hoeve-elementen, zoals een karrenwiel tegen de muur en traditioneel geschilderde houten vensterluiken, kan je naar believen voorzien.
Dit zijn nieuwe woningen die op oorspronkelijke pastoorswoningen geënt zijn. In het rustieke geheel is vooral de voordeur een kenmerkend element van de stijl. Deze is vaak omgeven door een blauwe hardsteen. De woning is aan de buitenkant eenvoudig van vorm met rechte hoeken. Er is een volledige eerste verdieping (vol verdiep), maar er zijn meestal geen kamers onder het dak. De gevel is vaak opgetrokken in een traditionele baksteen. Nog typisch: lichtkleurig schrijnwerk, sierluiken, grijze gecementeerde plint (onderkant gevel) voor authentiek effect.
Bij een bungalow of laagbouwwoning bevinden zich alle vertrekken op één verdieping. De keuze voor dit type woning is meestal gebaseerd op praktische dan wel esthetische overwegingen. Voor de invulling van het ontwerp kan je uiteraard elementen overnemen van andere bouwstijlen (vaak de fermette). Voor dit type woning is een zadeldak of een andere type hellend dak te verkiezen boven een plat dak. Zo creëer je wat extra (opberg)ruimte, omdat je sowieso al een beperkter woonvolume hebt.